AlbertWOT
Optimaal Voorbereid

 

De Bewegingswetenschapper

Eigenaar en oprichter van AlbertWOT is Albert Smit. Albert rondde zijn studie Bewegingswetenschappen in 2002 af aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. In zijn laatste jaren had hij zich al gespecialiseerd in prestatie-optimalisatie in de topsport, getuige zijn literatuurstudie naar kleding voor optimale prestatie bij langlaufen en zijn onderzoeksstage naar de optimale energieverdeling bij de individuele achtervolging bij het baanwielrennen.  

Eind 2003 begon Albert bij NOC*NSF te werken, om van daaruit de bondscoach baanwielrennen bij de KNWU wetenschappelijke ondersteuning te bieden, welke varieerde van trainings- en wedstrijdanalyse tot veldtesten en windtunneltesten. Deze samenwerking duurde tot de Olympische Spelen van 2008 in Beijing. De activiteiten en resultaten zijn samengevat in een boekje, die met deze link te downloaden is (16 MB).  

In de volgende Olympische cyclus 2009-2012 werd Albert de inspanningsfysioloog op Papendal, met de klimaatkamer als belangrijkste wapenfeit. Hierdoor heeft Albert een grote hoeveelheid kennis opgedaan over hoogte- en hittefysiologie. Hij was voorzitter van de werkgroep van de KNWU over standaardisering van inspanningstesten medisch (2009) en trainingstechnisch (2010), alsmede expert in de werkgroep Kennis Transfer Systeem (KTS) Wielrennen van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG). Bij het atletiek zijn er veel testen gedaan met het FAST-systeem, een specifiek meetsysteem bestaande uit een startblok met krachtsensoren en een laser om de loopsnelheid te meten. Vanaf 2010 was Albert weer embedded scientist bij het baanwielrennen en vanaf 2011 ook bij de Olympische triatlon selectie. Tijdens de Olympsiche Spelen in Londen 2012 voerde Albert video-analyse uit voor de ploegenachtervolging. In deze cyclus volgde Albert ook een opleiding tot Dartfish Certified Instructor (video analyse software) en de opleiding ISAK level 1 Anthropometrist. 

Na de Spelen van 2012 voegde Albert zich bij het team van het zojuist opgerichte InnoSportLab Papendal, onder leiding van Luc van Agt, die tot doel had de sporten op Papendal te ondersteunen met periodieke inspanningstesten en onderzoek. Albert was de initiator en projectleider van de "Januari Herstelmaand", waarin een maand lang het thema herstel onder de aandacht werd gebracht van de sporters en coaches op Papendal en waarin verschillende partijen op Papendal een bijdrage leverden. Hij was ook projectleider van "Behoud SpierTemperatuur Explosieve Sporten (BeSTES)", waarin verschillende partijen bij elkaar zijn gebracht om een elektrisch verwarmde trainingsbroek te ontwikkelen, die tot doel heeft om de spieren warm te houden tussen de warming-up en de wedstrijd. Het eindproduct kun je hier vinden. Hij deed ook onderzoek naar Resveratrol, Sportbrood, Prestatiebitjes en Tandemrijden. In deze periode rondde hij ook zijn opleiding ISAK level 2 Anthropometrist af. In 2014 werd begonnen met het onderzoek naar de optimale combinatie van voorrijder (piloot) en achterrijder (stoker) bij het Paralympische tandemfietsen en hopelijk leidt dit tot veel medailles in Rio. 

Vanaf januari 2016 is hij werkzaam vanuit Sportmedisch Centrum Fysiomed in Amsterdam en beschikbaar voor iedereen die naar een sportief doel toewerkt. Hij heeft hierbij de beschikking over een hoogte/klimaatkamer en een wielerlab, waar inspanningstesten en fietspositiemetingen op de eigen fiets gedaan kunnen worden.

Vanaf 2017 is hij ook werkzaam als talentcoach paracycling bij de KNWU, waar hij de talenten traint, begeleidt en opleidt tot volwaardige topsporter. Vanaf 1 mei 2018 is dit een fulltime functie geworden en daarom staan de activiteiten met AlbertWOT op een wat lager pitje.

 

Publicaties

In de Pers

Infographics