AlbertWOT
Optimaal Voorbereid

Antropometrie

Lichaamsgewicht en zeker niet-functioneel lichaamsgewicht zoals lichaamsvet is een belangrijke factor bij het wielrennen. Extra lichaamsvet heeft een viervoudig negatief effect op de wielerprestatie omdat het bijdraagt aan het totale lichaamsgewicht. Hierdoor kost het meer energie om te accelereren (bijvoorbeeld aanzetten na een bocht) en om omhoog te fietsen, het vergroot het frontale oppervlak (meer luchtwrijving) en het vergroot de rolwrijving. Spiermassa in de benen helpt juist bij de fietsprestatie. Door nauwkeurig lichaamsafmetingen te meten, kan je hoeveelheid spiermassa en vetmassa bepaald worden. De sportdiëtist en inspanningsfysioloog kunnen je via een voedingsadvies en trainingsschema je helpen je lichaamssamenstelling te optimaliseren.

(Kin)antropometrie is een opkomende wetenschappelijke specialisatie die zich bezighoud met de toepassing van het meten van menselijke afmetingen, vormen, verhoudingen, samenstellingen, volwassenheid en functie. Het is een basisdiscipline om problemen op te lossen in relatie tot groei, inspanning, prestatie en voeding.

Het gebied wordt gedefinieerd als het midden tussen anatomie en fysiologie. Het plaatst de individuele sporter in een objectieve focus en geeft een heldere waardering voor zijn of haar structurele status op elk willekeurig moment, of, belangrijker, kwantificeert verschillen veroorzaakt door groei en training.

Zonder het begrijpen van de groei van kinderen en jongeren en hun structurele evolutie, is het selecteren van talent en het monitoren van training voor een groot deel gebaseerd op foute argumenten en illusies. Kinantropometrie verschaft de essentiële structurele basis voor het inschatten van sportieve prestaties.

Antropometrie lijkt simpel, maar dat is het niet. Het goed kunnen uitvoeren van nauwkeurige metingen vraagt intensieve training en strikte opvolging van de gespecificeerde technieken. AlbertWOT gebruikt de standaard specificaties van de International Society for the Advancement of Kinanthropometry (ISAK). Als ISAK level 2 antropometrist staat hij garant voor nauwkeurige en betrouwbare metingen. ISAK onderscheidt 5 soorten metingen: basismetingen (onder andere lengte en gewicht), huidplooien (voor het bepalen van onderhuids vet), omtrekken (bijvoorbeeld arm- en beenomtrek), lengtes (bijvoorbeeld botlengte) en breedtes (bijvoorbeeld botbreedte). Elke meetsessie wordt voorafgegaan door het bepalen en markeren van een aantal specifieke markeringspunten op het lichaam, waardoor elke meting altijd op dezelfde plek op het lichaam gedaan wordt.

AlbertWOT biedt 3 pakketten van antropometrie aan:

Antropometrie Data Profiel

€55,- (30 min).

17 metingen, waarvan 2 basismetingen, 8 huidplooien, 5 omtrekken en 2 breedtes. Hiermee kan het somatotype bepaald worden, welke aangeeft hoe iemand gebouwd is, wat de mogelijkheden zijn om een ander “figuur” te krijgen en kan bijgehouden worden of de persoon in de gewenste richting verandert na een interventie zoals een training of voedingsadvies. Verder geeft de som van de huidplooien aan hoeveel onderhuids vet er aanwezig is en hoe het vet onder de huid verdeeld is over het lichaam.

Antropometrie Sport Profiel

€80,- (1 uur).

26 metingen, als bovenstaande aangevuld met nog 5 omtrekken en 4 breedtes. Hiermee kan door middel van een lichaamsmodel de hoeveelheid vet-, spier- en botmassa bepaald worden en dat is interessant als je niet alleen geïnteresseerd bent in de hoeveelheid vet, maar ook wilt weten hoeveel spiermassa je bezit.

Antropometrie Volledig Profiel

€115,- (1,5 uur).

Alle 42 ISAK metingen, bestaande uit 4 basismetingen, 8 huidplooien, 13 omtrekken, 8 lengtes en 9 breedtes. Voor een volledig beeld van het lichaam. 

Bij het afnemen van minimaal 3 maanden Trainingsbegeleiding krijgt u 10% korting.

Tarieven overzicht