AlbertWOT
Optimaal Voorbereid

Bergbeklimmen, -wandelen en skiën.

Hoe hoger men in de bergen komt, hoe dunner de lucht. Met elke ademteug krijg u minder zuurstof in uw longen, dus moet uw lichaam harder werken om de toevoer van zuurstof naar je spieren en hersenen op gang te houden. Om succesvol de hoogtes te behalen en daar prettig te verblijven, moet er vooraf aangepast worden (pre-acclimatiseren) om beter te kunnen omgaan met de lagere zuurstofniveaus op hoogte. Ongeacclimatiseerde of niet volledig geacclimatiseerde blootstelling aan grote hoogte kan leiden tot hoogteziekte. Herhaaldelijke training in of blootstelling aan zuurstofarme lucht verminderd de kans op hoogteziekte en zorgt voor een snellere aanpassing ter plekke.  AlbertWOT kan u adviseren welke methodes en trainingen het meest geschikt zijn voor uw doel.

Hoogteziekte

Mensen die snel naar grote hoogte gaan of die boven een bepaalde hoogte komen, lopen kans om hoogteziekte op te lopen. Hoogteziekte wordt veroorzaakt door een tekort aan zuurstof in het lichaam, veroorzaakt door de lage luchtdruk op grote hoogte, waardoor het moeilijker is om zuurstof op te nemen. Acute hoogteziekte wordt gekenmerkt door hoofdpijn, verminderde eetlust, misselijkheid, braken, duizeligheid, vermoeidheid en slaapproblemen. De kans om hoogteziekte te krijgen is tussen de 2500 m en 3500 m hoogte 25% en hier gaat het om milde vormen van hoogteziekte. Tussen de 3500 m en 5500 m loopt de kans om hoogteziekte op te lopen op tot 65% met milde of ernstige verschijningsvormen. Boven de 5500 m krijgt vrijwel iedereen in meer of mindere te maken met een vorm van hoogteziekte.

AlbertWOT biedt een specifieke test aan waarbij de gevoeligheid voor hoogte bepaald kan worden.

Gevoeligheid voor grote hoogte is moeilijk te voorspellen en de gevoeligheid voor hoogteziekte is grotendeels erfelijk bepaald. Er zijn een aantal factoren die de kans om hoogteziekte te krijgen vergroten:

  • Een snelle stijging naar grote hoogte, meer dan 300 tot 500 m per dag in de acclimatisatieperiode. Het lichaam krijgt niet de tijd om zich voldoende aan te passen
  • Zware lichamelijke inspanning. Het lichaam heeft dan nog meer zuurstof nodig, terwijl er al een zuurstofgebrek is
  • Eerdere geschiedenis van hoogteziekte of longoedeem
  • Overgewicht
  • Leven onder de 900 m hoogte
  • Migraine
  • Reeds aanwezige long- en hartaandoeningen
  • Roken
  • Alcohol
  • Te lage  vochtinname


Lees verder over Hoogtetraining voor bergwandelen in onze specifieke folder.

Terug naar Hoogtetraining

Tarieven