AlbertWOT
Optimaal Voorbereid

Blog

2016-05-24

Eruit halen wat er in zit

Waarom ben je voor jezelf begonnen, vragen mensen mij wel eens. Ondanks dat het voor mijzelf een logisch keus was, kon ik het niet altijd goed onder woorden brengen. Tot dit weekend. Mede door de uitstekende prestaties van Vincent ter Schure en Timo Fransen op de tandem in België (ze wonnen zowel de tijdrit als de wegwedstrijd bij de wereldbekerwedstrijd in Oostende en ik heb ze mogen trainen het afgelopen half jaar), besefte ik mij dat ik heel gelukkig wordt als ik mensen kan helpen hun potentieel te bereiken. Niets voor niets staat bij mijn logo “optimaal voorbereid”, want dat is volgens mij de beste manier om er uit te halen wat er in zit. Dat je fysiek en mentaal bent voorbereid op de prestatie die je moet leveren. En of dat nou wielrennen op het hoogste niveau is of het willen meedoen in een trainingswedstrijd, of het nou om het beklimmen van de Mont Ventoux gaat of om het beklimmen van de Kilimanjaro, een goede voorbereiding is het halve werk wordt wel gezegd. Een optimale voorbereiding is echter 90% van het werk. Die laatste 10% is het goed uitvoeren van je taak op het evenement zelf…
En dan kan het nog misgaan, kijk maar wat er is gebeurt op de Mount Everest de afgelopen week. De mensen die overleden zijn hebben ongetwijfeld een even goede voorbereiding gehad als de mensen die er in dezelfde periode wel levend zijn terug gekomen. Boven de 8000m hoogte wordt ook wel de “death zone’ genoemd, omdat de zuurstofdruk zodanig laag is, dat je meer zuurstof verbruikt dan je kan opnemen in je lichaam. Lichaamsfuncties beginnen te haperen door het zuurstoftekort, je kunt bewusteloos raken om uiteindelijk te overlijden wanneer je geen extra zuurstof toegediend krijgt. Had dit voorkomen kunnen worden met een nog betere voorbereiding? Waarschijnlijk niet. De grootste doodsoorzaak van de mensen die overlijden op de Mount Everest is een lawine of een val. Deze mensen hebben geprobeerd eruit te halen wat er in zat en het hoogste te bereiken, maar hebben de prijs daarvoor duur betaald. Sterkte aan de mensen die achter blijven. Mensen helpen voorbereiden op hun ultieme prestatie is mooi werk, zolang ze maar gezond weer terug komen.

Disclaimer: ik ben op geen enkele manier betrokken geweest bij de expedities naar de Mount Everest de afgelopen week. Mijn sympathie is bij de mensen die achter blijven.

Admin - 13:09:37 @ Algemeen | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments